Hulp vragen als ondernemer
communicatie
Jennifer Delano
communicatie
07/31/2015
1 min
4

Hulp vragen als ondernemer: do's en don'ts

07/31/2015
1 min
4

Hulp vragen als ondernemer: do’s en don’ts

Hulp vragen is moeilijk. Voor ondernemers blijkbaar even ingewikkeld. Normaliter krijg ik veel reacties als ik vragen stel voor een nieuwe blog. Mijn blog over manieren om successen te vieren leverde handenvol methodes op. Maar vragen over hulp vragen als ondernemer zijn blijkbaar moeilijker.

Interessant! Terwijl hulp vragen zo belangrijk is. Terugkijkend op mijn ‘carrière’ als ondernemer zie ik dat dit een van mijn belangrijkste lessen is geweest. Vragen stellen om erachter te komen hoe je uitdagingen kunt oplossen is dé sleutel om sneller vooruit te komen.

Don’t: je schamen voor je vraag

Marijke Eggink leverde het stellen van vragen ook veel op. Ze vroeg zich af hoe ze aan klanten kon komen. Dat vond ze een lastige vraag om te stellen. Ze vertelt: “Ik schaamde me er lang voor dat ik niet voldoende klanten had. Ik dacht dat dat aan mij lag, dat ik niet goed genoeg was. Daarom volgde ik de ene opleiding na de andere. Toen ik aan het herstellen was van een operatie besefte ik plotseling dat dit dé vraag was die ik moest stellen. Ik ben naar een marketingevent gegaan en kwam erachter dat er systemen zijn waardoor je klanten kunt aantrekken. Ik heb in één jaar mijn omzet verzesvoudigd, vergeleken met de gemiddelde omzet van alle jaren daarvoor.” Nu helpt ze zelf freelancers die te weinig opdrachten, klanten en/of omzet hebben. Hoe bedoel je: dat heeft haar wat opgeleverd?

Do: vraag!

De drempel om vragen te stellen is al flink veel lager dan tien jaar geleden. Op Twitter gebruik je de hashtag #durftevragen of #dtv. Er zijn zelfs events waar je speciaal naartoe kunt gaan om vragen te stellen: http://durftevragen.nl/agenda/. Maar ook buiten events zoals deze is vragen stellen al veel normaler. Er zijn zelfs netwerkorganisaties die gebaseerd zijn op vragen naar een gewenste klantnaam.

Het heeft mij opgeleverd dat ik zie dat ik net zo menselijk ben als de mensen om mij heen. Mijn bedrijf heeft het vergroot, leuker gemaakt en in een stroomversnelling gebracht. En het heeft mij mijn droom om pesten te voorkomen dichterbij gebracht. Daarover later meer.

Wat levert jou vragen stellen op?

Maak impact met jouw verhaal

Ben jij ondernemer en ben jij klaar om impact te maken met jouw verhaal? Ik help je graag! Samen schrijven we het perfecte persbericht en zorgen we ervoor dat het bij de juiste mensen terechtkomt.

JA, ik wil impact maken met mijn verhaal!

Reacties
Categorieën