08 oktober 2015 

Zes tips waarmee jouw presentaties nooit meer misgaan

Zes tips waarmee jouw presentaties nooit meer misgaan

Zes tips waarmee jouw presentaties nooit meer misgaan. Was het maar zo mooi dat als ik je zes tips geef voor jouw presentaties, ze nooit meer mis zouden gaan. Dat kan ik je niet beloven. Wat ik je hier wel kan geven zijn zes tips die je verder kunnen helpen wanneer jij weer gaat presenteren.

Afgelopen week volgde ik de masterclass Sprankelend Presenteren van Marga Miltenburg en Violet Falkenburg. Tijdens deze training kreeg ik de kans om mezelf te presenteren en een inhoudelijke presentatie te geven. Dit werd opgenomen en ter plekke kreeg ik hier professionele feedback op. Feedback vanaf het niveau waar je bent. Waardevol of waardevol?

Hier de zes tips die ik met jou wil delen:

Tip 1 – Zeg de waarheid

Niets is zo erg als een spreker die niet echt is. Je voelt het, je merkt het, je denkt het en iedereen heeft het er na afloop over. Wees een echte spreker en zeg wat je bedoelt en hoe je het bedoelt. De waarheid is de sleutel om de authentieke spreker te zijn over wie mensen het na afloop hebben op een manier waarop je wilt dat ze over je praten. Dat is pas goede promotie!

Tip 2 – Ga eerst staan, kijk rustig rond en begin dán pas te praten

Veel mensen lopen op de microfoon af en gaan daarna direct los. Beter is het eerst even goed adem te halen, rustig rond te kijken en pas dán te gaan praten. Je praat dan rustiger, zelfverzekerder en bent heel wat beter te verstaan. Handig of handig?

Tip 3 – Haal adem

Klinkt heel flauw. Wanneer je vergeet te ademen begin je steeds kortere zinnen uit te spreken. Je schouders gaan omhoog, het wordt steeds erger en voordat je het weet wordt je speech niet wat het had moeten zijn. Kortom: haal goed adem.

Tip 4 – Begin je verhaal met iets wat pakt

Een goed begin is het halve werk. Pak iets uit de actualiteit, je eigen leven of iets wat iemand je vertelde waar mensen zich in kunnen verplaatsen.

Tip 5 – Check de achtergrond en de indeling voordat je je kleding uitkiest

Kleding maakt de man … én vrouw. Heb jij een presentatie? Check waar die is en hoe de ruimte eruitziet. Zoek dan pas je kleding uit. Zwart op zwart werkt niet. Rood op rood trouwens ook niet 🙂

Tip 6 – Zet spreken is als pr-tool

Het is dé manier om te laten zien wat jij als bedrijf wilt. Waar jij als ondernemer voor staat én waar jij naartoe wilt gaan. Spreken is een van de manieren om promotie in te zetten. Wil jij weten hoe je dat doet én of er nog andere manieren zijn om jouw bedrijf zichtbaar te maken? Neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Dit zijn maar zes tips. Ik heb er natuurlijk nog veel meer gekregen. Maar het beste is tips te krijgen over jouw presentatie. Over jouw inhoud. Over jouw look en wat er nog verder allemaal bij komt kijken. Mocht je ook een schop vooruit willen op het gebied van sprankelend presenteren (maar dan met een glimlach en heel erg vriendelijk), kijk dan ook eens op zijspreekt.nl.

Wat zijn jouw tips om goed te presenteren?

En hoe presenteer je je zo dat de media voor jou kiest?

Kan jouw bedrijf een mediaboost gebruiken, maar heb je geen idee hoe je dit aanpakt? Volg dan mijn online training Zo kiest de media voor jou! Voor nog geen vijf tientjes ontdek je hoe je jouw business naar the next level tilt!

Lees meer over mijn online training Zo kiest de media voor jou!

In deze vlog vertel ik meer over de kracht van goede pr. Ben je benieuwd wat publiciteit voor jou kan doen? Plan een vrijblijvend, gratis 15-minutengesprek in en informeer naar de mogelijkheden. Ik help je graag!

Over de schrijver
Jennifer Delano is de meest spraakmakende freepublicityspecialist van Nederland. Met een enthousiast team vakmensen achter zich adviseert ze vanuit een grote expertise en passie voor pr. Schrijft, spreekt, geeft workshops en leert elke dag nieuwe dingen om free publicity aan te trekken.
Reactie plaatsen