21 oktober 2013 

Social media voor muzikanten in Nederland: een pr-expert beantwoordt 5 vragen

Social media voor muzikanten in Nederland: een pr-expert beantwoordt 5 vragen

Social media in Nederland voor muzikanten –  Afgelopen week ontving ik een e-mail van David. Hij zit in een band en heeft diverse vragen over social media. 

Ik heb een aantal vraagjes voor je. Wij willen met deze vragen erachter komen hoe een beginnende muzikant het best gebruik kan maken via social media. Maar het is ook gewoon zodat wij inzicht krijgen van een professional als het gaat om promotie en dat soort zaken.

Hieronder de vragen en natuurlijk mijn antwoorden:

1. Waarom is het gebruik van social media belangrijk voor beginnende muzikanten?

Tja, als beginnende muzikant is het allerbelangrijkste dat fans je kunnen vinden. En na het vinden, natuurlijk je gaan volgen. Social media is daarvoor zowel in Nederland als in andere landen heel erg geschikt voor. Hierdoor kun je als muzikant laten zien wat je allemaal aan het doen bent, en als fan via social media volgen waar je heen kan voor een concert of optreden. 

2. Welke socialmediakanalen zijn belangrijk voor beginnende muzikanten?

Op dit moment – oktober 2013 – zou ik als belangrijkste social media noemen: Facebook, YouTube en Twitter. En straks komt Google+ erbij. Wanneer je veel foto’s maakt – Instagram.

Facebook omdat dit nu nóg stééds de manier is om contact te maken in Nederland op social media gebied. Als muzikant kun je zowel je persoonlijk leven en je muzikale leven laten zien. Als band is het natuurlijk wel handig om een Fanpage hiervoor aan te maken en je vrienden te vragen deze te liken. 

YouTube: hier kun je van elk nummer een mooie video kwijt. Van elk nummer kun je een live versie erbij zetten. En als je helemaal enthousiast bent: plaats voor een optreden ook even een video. Houd je social media up to date door met je Iphone een video ter plekke te uploaden. In Nederland kun je bijna overal genoeg internet ontvangen om dit te doen. Ook deze social media update kun je weer gebruiken in je andere social media. 

Twitter kan een mooie aanvulling zijn om je youtubes te verspreiden en vragen te beantwoorden. Wel een van de social media om actief bij te houden. 

 3. Hoe gebruik je social media optimaal? Kan je een voorbeeld noemen?

Om social media optimaal in te kunnen zetten in Nederland is om voor een fan de ideale mix te vinden om op de hoogte te blijven. Sommige mensen willen af en toe een update zien door middel van een tweet. Anderen willen graag mee discussieren op bijvoorbeeld Facebook. En een andere groep wil graag materiaal zien: video's dus. Wanneer je een fan wil bedienen gebruik je een mix van social media, zodat zij op hun gewenste manier bij jou in de buurt kunnen blijven. 

Er zijn diverse voorbeelden te noemen uit Nederland, maar kijk bijvoorbeeld eerst naar Anouk.  Haar YouTubekanaal is een mix van officiële video’s, muziekvideo’s, live opnames en privé-opnames. Haar Facebookpage is een mix van nieuws, video’s en daarmee de plek om te discussieren. En haar Twitter wordt (ook) door haar bijgehouden. Hier wordt een mix van video’s en nieuwtjes gedeeld. Glennis Grace doet Twitter nog iets beter. Zij vult hem helemaal zelf en doet aan @mentions en RT’s op haar social media. Hierdoor komt het allemaal wat echter over. 

4. Wat moet je wel en echt niet doen als je jezelf wilt promoten via social media?

Social Media goed aanpakken draait om een paar dingen: 

  • Wees echt! 
  • Houd het bij (liefst minimaal een keer per dag).
  • En zorg dat je een plan hebt. 

Wanneer je af en toe wat tweet en geen idee hebt waarom je dit zit te doen, dat is zonde. Maak een planning hoe social media wanneer wil inzetten en houd je hieraan!

5. Hoe kun je het best je fans bereiken op social media?

Zorg dat je jouw social media hebt aangemaakt en ingevuld. Zorg dat je makkelijk vindbaar bent. Op Twitter kun je fans bereiken door te kijken wat mensen over je twitteren. Op Facebook kun je ook kijken of mensen het over jou hebben. Op YouTube kun je jouw video’s als link plaatsen als comment onder muzikanten die dezelfde muziek maken. En in het begin draait het om: het gesprek aangaan. Stel vragen en ga met mensen in gesprek over jouw plannen en muziek! En nodig ze natuurlijk uit om mee te doen en vooral je op te zoeken tijdens optredens.

6. Zijn er nog tips die je een beginnende muzikant kan geven om social media goed to gebruiken?

Social media gaat over: doen! Dus mijn tip om in Nederland social media in te zetten als muzikant is: get started! Aan de slag dus. Social media gaat het niet vanuit zichzelf doen! 

Wat is jouw vraag?

Je las een artikel van Jennifer Delano, freepublicityspecialist en pr-expert

Benieuwd wat free publicity kan doen voor jouw bedrijf? Start met opvallen!

Over de schrijver
Jennifer Delano is de meest spraakmakende freepublicityspecialist van Nederland. Met een enthousiast team vakmensen achter zich adviseert ze vanuit een grote expertise en passie voor pr. Schrijft, spreekt, geeft workshops en leert elke dag nieuwe dingen om free publicity aan te trekken.
Reactie plaatsen