02 februari 2015 
in foto's

6 profielfoto missers: een professionele fotograaf geeft tips

6 profielfoto missers: een professionele fotograaf geeft tips

Profielfoto missers: de top 6! Fotograaf Fabian geeft tips voor een goede profielfoto. Plus wat je echt nooit meer moet doen.

Fabian: Allereerst dankjewel dat ik deze tips hier mag delen. Leuk dat je aan mij denkt! Ik zal mezelf even voorstellen: ik ben Fabian Boot, 26 jaar, ik woon en werk in Nijkerk en ben fotograaf van beroep. Ik richt me op bedrijven en help deze bedrijven om product of bedrijf beter te laten zien. Mijn werkzaamheden bestaan uit productfotografie, foodfotografie, bedrijfsreportages en evenementenfotografie. Vooral de afwisseling vind ik leuk aan mijn vak. De ene dag zit ik de hele dag met producten in de studio, de andere dag loop ik met mijn camera op een festival.

Het gebruik van profielfoto’s is belangrijker dan ooit

Fabian: Het gebruik van profielfoto’s is belangrijker dan ooit. Bijna iedereen heeft wel een account op Facebook, Twitter, LinkedIn of een ander sociaal platform. Ik verbaas me nog te vaak over wat voor foto’s mensen hiervoor gebruiken. Ik heb daarom even wat voorbeelden op een rij gezet, die eigenlijk niet meer kunnen.

Dus: laten we afspreken om te stoppen met de slechte foto’s. Heb je geen goede foto van jezelf? Laat die dan maken door een fotograaf. Dit hoeft echt niet de wereld te kosten.

De top 6 profielfoto missers

Wat kan echt niet meer? Fabian zette de 6 ergste missers voor je op een rijtje.

1. De foto met een groep vrienden

Een profielfoto dient ervoor zodat mensen je kunnen herkennen. Laat ze dus geen ‘wie-van-de-drie’ spelen waarbij ze moeten gokken wie nou de ‘echte’ persoon is die bij het account hoort.

2. De foto van je kind

Hoe trots je ook op je (pasgeboren) kind bent,  dit is niet de persoon van wie het account is.

3. De foto in de kroeg

Veel mensen staan er nog steeds niet bij stil dat werkgevers tegenwoordig ook op social media zitten. Als je alleen maar foto’s van jezelf in de kroeg op je account zet sta je bij een nieuwe sollicitatie al 1-0 achter. Wie wil er nou iemand aannemen die alleen maar in de kroeg zit? Dan past die andere sollicitant misschien beter bij het bedrijf (tenzij je bij een kroeg gaat solliciteren of DJ bent).

4. De selfie met duckface

Die is al zo 2012!

5. De blokkerige foto

Je herkent hem vast wel: de foto waar je alle pixels kunt tellen. Gelukkig ben je snel klaar met tellen, omdat het er te weinig zijn (elk blokje is een pixel). Gebruik dus een foto met een goede resolutie, bijvoorbeeld gemaakt met een camera met voldoende megapixels. De foto is dan een stuk scherper en ziet er een stuk professioneler uit.

6. De foto met hand aan de kin

Het staat misschien wel erg wijs, maar ik vind het een ouderwetse houding.

Hoe ga je van foto-enthousiasteling naar professional?

Het grootste verschil tussen een foto-enthousiastic en een professional is dat het van de foto-enthousiastic een hobby is en van de professional zijn werk. Hij verdient er dus zijn geld mee. Deze professional hoeft hier niet per se geschoold voor te zijn, het is een vrij beroep.

Als jij mooie foto’s maakt kan je eigenlijk al fotograaf worden. Dit is voor veel mensen een voordeel (geen dure opleidingen etc.) en voor veel gevestigde fotografen een nadeel, want er wordt in deze branche veel geklaagd over semi-profs die het werk ‘wegkapen’ van de prof. Zelf ben ik het daar niet mee eens. Ik vind als jouw werk wordt weggekaapt, gaat er bij jou iets mis. Misschien vernieuw je te weinig, vraag je te veel of ben je teveel met negatieve dingen bezig.

Om de cirkel weer rond te maken, ligt hier ook het antwoord op jouw vraag: je moet niet bezig zijn met negatieve dingen. Focus je op positieve dingen en spring in het diepe. Ga de wereld in met je foto’s, begin met opdrachten en heb plezier.

Zelf heb ik overigens wel een opleiding gevolgd voordat ik fotograaf werd. Ik heb gestudeerd aan de Fotovakschool in Apeldoorn. 4 jaar geleden heb ik deze studie afgerond en ben ik in het diepe gesprongen. Ik heb niet gestudeerd om bij een andere fotograaf een scherm vast te mogen houden of een studioflitser in te mogen stellen. Mijn ervaring is dat ik een hoop heb geleerd op school, maar dat je het eigenlijk pas echt leert door het te doen. Vaak fouten maken en daarvan leren.

Heb je verder tips hoe je fotografie goed kan gebruiken?

Fabian: Eigenlijk geldt voor alle zakelijke fotografie dat het belangrijk is dat het er goed, professioneel uitziet. Of je nu een product, dienst, huis of een evenement verkoopt, je wordt er op afgerekend als je slechte foto’s hebt. Je ziet er zelf toch ook verzorgd uit als je je eigen bedrijf hebt? Neem de tijd voor fotografie. Haastige spoed is zelden goed!

Hoe is de verhouding PR en fotografie?

Fabian: PR en fotografie liggen heel erg dicht bij elkaar. Je kunt nog zo goed je best doen om jouw doelgroep te bereiken, maar als jouw boodschap niet overkomt, doe je iets fout. Als ik zelf bijvoorbeeld een persbericht binnen krijg zonder afbeelding, verdwijnt hij regelrecht in de prullenbak. Ik ben zelf erg visueel ingesteld (met mij vele anderen) en lees niet graag (1 boek per jaar). Als ik een losse lap tekst zie, voel ik me niet direct aangetrokken om te lezen. Een boodschap wordt veel aantrekkelijker door foto’s.

Website: www.fabianboot.nl

PS Ben je het eens met Fabian of juist niet? Of heb je een andere tips of trick voor lezers? Plaats het hieronder als comment!

Je las een artikel van Jennifer Delano, freepublicityspecialist en pr-expert

Benieuwd wat free publicity kan doen voor jouw bedrijf? Start met opvallen!

Over de schrijver
Jennifer Delano is de meest spraakmakende free publicity-specialist van Nederland. Met een enthousiast team vakmensen achter zich adviseert ze vanuit een grote expertise en passie voor PR. Jennifer schrijft, spreekt, geeft workshops en leert elke dag nieuwe dingen om free publicity aan te trekken. Haar missie is om in de aankomende drie jaar een miljard euro aan free publicity te genereren voor innovatie.
Martijn
Door

Martijn

op 03 Feb 2015

die van mij kan toch wel?

Jennifer Delano
Door

Jennifer Delano

op 03 Feb 2015

Geen idee... Heb je een link naar jouw foto?

Luna Westerik
Door

Luna Westerik

op 04 Feb 2015

Wat ik nog zou toevoegen is Profielfoto Misser 7: de selfie.

Esmée
Door

Esmée

op 09 Feb 2015

Ik heb anders veel succes met mijn selfie. Heel goed commentaar op gehad.

Jennifer Delano
Door

Jennifer Delano

op 09 Feb 2015

Ik ben ook dol op selfies.. maar blijkbaar stralen ze niet allemaal iets goeds uit :)

Reactie plaatsen